Friday, 26 January 2018

Pemakanan Pesakit Gout

Kali pertama saya berhadapan dengan pesakit gout ini, saya sendiri tidak faham apa sebenarnya gout dan masa tu saya pun belum lagi join Shaklee. Pada waktu kawan saya diserang gout, memang duduknya tidak tentu arah. Duduk salah, kaki bergantung salah, katanya sebelum datang mesyuarat, dia makan kacang panjang. Dia kata itulah puncanya. Makan jenis kekacang. Saya hanya pandang dengan pandangan kesian sebab tak tau nak cadangkan apa. Kesian betul. Kalaulah saya dah kenal Shaklee masa ni, confirm boleh bantukan?

Apa itu Asid Urik?

Asid urik merupakan hasil terakhir proses metabolisma dalam badan. Secara normal asid urik akan dikeluarkan dalam badan melalui proses perkumuhan contohnya perpeluhan dan pembuangan air kecil. Buah pinggang akan bertindak sebagai penapis dalam memastikan asid urik tidak terlalu tinggi dalam darah. Masalah akan timbul apabila buah pinggang tidak mampu menjadi penapis yang baik dan tubuh tidak mampu mengeluarkannya dan akhirnya berlaku menimbunan asid urik dalam badan.


Jenis Makanan Penyebab Gout

Penyakit Gout


Sakit gout ni berpunca dari pengumpulan asid urik yang banyak dalam badan. Kebiasaanya akan memberi kesan pada sekitar sendi. Sendi akan sakit dan bengkak apabila asid urik  berlebihan bertukar ke bentuk kristal terutama sekali dibahagian sendi.


Jenis makanan tinggi purin
  

Sekiranya disahkan mengidap gout, langkah awal adalah  mengelakkan makanan yang mengandungi kandungan purin yang tinggi. Kenalpasti sumber makanan yang berkemungkinan meningkatkan lagi sakit yang ditanggung.  Disarankan untuk mengambil  hidangan yang mengandungi purin antara 100-150mg/hari. Pengidap gout mesti tahu jenis diet yang mereka perlukan. Terdapat 3 kumpulan makanan untuk pengidap gout ;

1. Tinggi kandungan purin ;
Makanan dalam kumpulan ini perlu dielakkan

2. Sederhana kandungan purin ;
Makanan dalam kumpulan ini perlu dihadkan

3. Rendah kandungan Purin ;
Makanan yang boleh diambil mengikut keperluan normal


KUMPULAN
MAKANAN
MAKANAN PERLU ELAKMAKANAN DIAMBIL
SECARA SEDERHANA
MAKANAN DIAMBIL
SECARA NORMAL
TINGGI PURIN
(150-825mg purin / 100 mg makanan)
SEDERHANA PURIN
(50-150mg purin/100g makanan
RENDAH PURIN
(0-50mg purin/100g makanan)
Bijirin dan produk bijirinRoti gandum penuh,
oat, bran gandum
(Hadkan 2/3 cawan sehari)
Biskut, nasi, mihun,
kueteow, roti
Buah-buahanSemua jenis buah
dan jus buah
Sayur-sayuranAsparagus, kekacang,
cendawan, bayam,
kubis bunga.
(Hadkan 1/2 cawan
sehari)
Kebanyakkan sayur
Makanan berproteinIkan bilis, sardin, hati,
ginjal lembu, otak,
ikan parang, ikan kembung
Ikan, ayam, daging,
makanan laut,
kekacang, lentil
(kacang dal, kacang peas)
Ambil 2-3 hidangan sehari
mengikut panduan
diet Malaysia
Susu dan produk
tenusu, telur dan keju
Lemak dan MinyakSemua jenis (Ambil
secara sederhana)
SupEkstrak dagingSup dagingSup sayur
Lain-lainYis, minuman beralkohol
terutama bir (Hadkan 1
minuman sebanyak 3
kali seminggu)
Minum 6-8 gelas sehari.
Elak pengambilan minuman
bergula, sirap, gula-gula,
teh, kopi, coklat dan kastard

[Sumber ; http://www.myhealth.gov.my/pemakanan-bagi-pesakit-gout/]

Bagaimana Cara Mengawal Asid Urik Dalam Badan?

Cara mengawal Asid Urik

1. Kurangkan makanan yang mengandungi kadar asid urik yang tinggi.

2. Kekal hidrat dengan memastikan kuantiti air mencukupi dalam kadar 2 liter sehari

3. Kawal makanan tinggi gula. Makanan bergula mengandungi kandungan fruktosa yang mengalakkan peningkatan asid urik dalam badan. Gula yang tinggi juga akan menyebabkan rintangan insulin yang mengakibatkan kadar asid urik yang dikeluarkan dari badan menurun.

4. Dapatkan berat badan ideal. Obesiti menjadi penyebab kepada masalah rintangan insulin dan ia menjadi risiko kepada masalah gout dikalangan mereka yang memiliki berat badan berlebihan.

Vitamin Shaklee Untuk Pesakit Gout


Set Gout Shaklee

Vivix 

Membantu memperbaiki DNA yang rosak
Mengurangkan asid urik dalam darah
Membantu mengurangkan pembentukan AGE protein yang menyebabkan kaedaan menjadi lebih teruk

Omega Guard

Asid lemak omega 3 dalam omega guard membantu mengurangkan keradangan pada sendi akibat pembentukan asid urik di sekitar sendi.

Performance Drink

Sejenis air isotonic tanpa gula, perisa dan pewarna tiruan dan paling penting tanpa bikarbonat yang akan memastikan badan kekal hidrat

Alfalfa

Tumbuhan tinggi alkali yang berupaya membuang toksin dari badan secara lembut


Testimoni Gout

Testimoni gout

Testimoni gout
Testimoni gout




Keistimewaan yang diberikan kepada pelanggan The Beauty Of You

✔️ Konsultasi secara PERCUMA
✔️ Penghantaran secara cash on delivery (cod) secara PERCUMA (Sekitar Labuan)
✔️ Kos pengeposan secara PERCUMA (Seluruh Malaysia)
✔️ Tips pengambilan vitamin yang BETUL
✔️ Jadual pemakanan vitamin diberikan
✔️ Pemantauan tahap kesihatan secara berkala

Berminat dengan semua di atas?

Hubungi saya, PENGEDAR SHAKLEE LABUAN untuk maklumat lanjut berkaitan produk yang dicari.

** Semua maklumat tentang produk serta testimony yang disiarkan bukanlah bertujuan untuk MENDIAGNOS, MERAWAT, MENYEMBUH DAN MENCEGAH sebarang peyakit. Anda dinasihatkan untuk merujuk kepada pakar perubatan jika mengalami sebarang penyakit yang memerlu anda mendiagnos, konsultasi serta rawatan susulan sebelum mengambil vitamin **

Sunday, 21 January 2018

Testimoni Tulang Rapuh dan Patah


Testimoni tulang rapuh


Testimoni tulang rapuh

Testimoni tulang rapuh

Testimoni tulang rapuh

Ostematrix Tulang Rapuh






Keistimewaan yang diberikan kepada pelanggan The Beauty Of You

✔️ Konsultasi secara PERCUMA
✔️ Penghantaran secara cash on delivery (cod) secara PERCUMA (Sekitar Labuan)
✔️ Kos pengeposan secara PERCUMA (Seluruh Malaysia)
✔️ Tips pengambilan vitamin yang BETUL
✔️ Jadual pemakanan vitamin diberikan
✔️ Pemantauan tahap kesihatan secara berkala

Berminat dengan semua di atas?
Hubungi saya, PENGEDAR SHAKLEE LABUAN untuk maklumat lanjut berkaitan produk yang dicari.

** Semua maklumat tentang produk serta testimony yang disiarkan bukanlah bertujuan untuk MENDIAGNOS, MERAWAT, MENYEMBUH DAN MENCEGAH sebarang peyakit. Anda dinasihatkan untuk merujuk kepada pakar perubatan jika mengalami sebarang penyakit yang memerlu anda mendiagnos, konsultasi serta rawatan susulan sebelum mengambil vitamin **


Friday, 19 January 2018

Kalsium Untuk Tulang Rapuh

Kalsium sangat penting dalam memastikan kita memiliki tulang dan gigi yang kuat dan sihat. Keperluan kalsium amat diperlukan  seawal umur kanak-kanak lagi. Pada waktu ini perkembangan tulang sangat pesat sekali sekaligus penting bagi setiap ibu bapa memastikan anak-anak dibekalkan dengan sumber kalsium yang mencukupi bagi menangani masalah tulang rapuh.

Tulang rapuh merupakan gejala dimana tulang hilang kepadatan, mengakibatkan tulang-tulang menjadi rapuh atau mudah patah. Semakin meningkat usia seseorang, tulang akan mengalami kekurangan kepadatan tulang, sekaligus tulang akan semakin menipis.


Kalsium untuk tulang rapuh


Keperluan kalsium adalah berbeza mengikut peringkat umur. Semakin bertambah umur seseorang, semakin tinggi keperluan kalsium diperlukan. Pengambilan kalsium yang mencukupi ada untuk menghindari gejala tulang rapuh dikalangan orang dewasa yang berpotensi mengidap osteoperosis.



Golongan UmurKeperluan kalsium
Bayi0 - 6 bulan200 mg / hari
7 - 12 bulan260 mg / hari
Kanak-kanak dan Remaja1 - 3 tahun700 mg / hari
4 -8 tahun1000 mg / hari
9 - 18 tahun1300 mg / hari
Dewasa19 - 50 tahun1000 mg / hari
51 - 70 tahun1000 mg / hari
19 - 50 tahun1000 mg / hari (lelaki)
1200 mg / hari (perempuan)
Above 711200 mg / hari

Jadual keperluan kalsium mengikut peringkat umur


[sumber ; http://www.myhealth.gov.my/kalsium-oral/]

Golongan Berisiko Kurang Kalsium

1. Wanita Putus Haid

Kekurangan hormone estrogen dikalangan wanita yang sudah putus haid meningkatkan risiko kurang kalsium kerana hormone ini berperanan dalam penyerapan kalsium.

2. Wanita Yang Tiada Haid

Child Bearing Age ataupun wanita yang tiada haid pada usia muda akan mengalami masalah kekurangan kalsium. Gangguan hormone turut mengakibatkan tubuh mengalami masalah penyerapan kalsium yang sempurna.

3. Masalah Alahan Laktosa Dalam Susu

Terdapat sesetengah individu yang tidak boleh menerima susu kerana mengalami masalah alahan laktosa dalam susu. Ini mengakibatkan mereka tidak memperoleh kalsium secara semulajadi.

4. Lelaki Yang Mempunyai Paras Hormon Yang Rendah

Lelaki menghasilkan hormone testosterone walaupun diusia lanjut. Penghasilan hormone testosterone yang rendah meningkatkan risiko mengalami masalah tulang rapuh atau osteoperosis

Kepentingan Kalsium dan Vitamin D Untuk Tulang Rapuh


Vitamin D sering dikaitkan dengan vitamin yang diperolehi apabila tubuh terdedah kepada cahaya matahari. Vitamin D turut diperolehi melalui pemakanan seharian seperti pengambilan minyak hati ikan, kuning telur dan juga produk tenusu. 

Vitamin D amat diperlukan terutama sekali dalam meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus. Vitamin D juga membantu penyerapan mineral dalam tulang sekaligus mengurangkan risiko tulang rapuh.

Rawatan Masalah Tulang Rapuh

1. Terapi gentian hormone (Hormone Replacement Theraphy) = membantu wanita yang bakal menopause untuk mengekalkan keupayaan tulang. 

2. Rawatan testosterone bagi lelaki yang mengalami osteoporosis yang dikaitkan dengan kekurangan hormone

3. Bisfosfonat ubatan bukan hormone mengekalkan keupayaan tulang dan mengurangkan kadar kepatahan. kadar kerapuhan tulang akan direndahkan manakala proses penghasilannya akan meningkat

4. Kalsitonin hormone yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid menghalang sel yang menyebabkan kerapuhan tulang.

5. Kalsium dan Vitamin D amat diperlukan untuk golongan lelaki dan juga perempuan untuk mengelakkan masalah tulang rapuh

6. Selective Estrogen Receptor Modulators (SERMs) adalah ubatan yang mengurangkan risiko tulang patah terutama sekali tulang belakang.
[Sumber : http://www.myhealth.gov.my/tulang-rapuh-osteoporosis/]

Cegah Tulang Rapuh Dengan Ostematrix Shaklee

Ostematrix labuan


Testimoni Tulang Rapuh

Testimoni Tulang Rapuh





Keistimewaan yang diberikan kepada pelanggan The Beauty Of You

✔️ Konsultasi secara PERCUMA
✔️ Penghantaran secara cash on delivery (cod) secara PERCUMA (Sekitar Labuan)
✔️ Kos pengeposan secara PERCUMA (Seluruh Malaysia)
✔️ Tips pengambilan vitamin yang BETUL
✔️ Jadual pemakanan vitamin diberikan
✔️ Pemantauan tahap kesihatan secara berkala


Berminat dengan semua di atas?
Hubungi saya, PENGEDAR SHAKLEE LABUAN untuk maklumat lanjut berkaitan produk yang dicari.


** Semua maklumat tentang produk serta testimony yang disiarkan bukanlah bertujuan untuk MENDIAGNOS, MERAWAT, MENYEMBUH DAN MENCEGAH sebarang peyakit. Anda dinasihatkan untuk merujuk kepada pakar perubatan jika mengalami sebarang penyakit yang memerlu anda mendiagnos, konsultasi serta rawatan susulan sebelum mengambil vitamin **




Tuesday, 2 January 2018

Shaklee Baby ; Set Bayi Selamat

Shaklee labuan



Shaklee baby

Wow... tak sangka Shaklee Malaysia dah lancarkan produk Shaklee Baby. Kalau vitamin yang Shaklee keluarkan sangat semulajadi, apalagi kalau barangan keperluan bayi kan? Mestilah yang betul-betul selamat dan tidak memudaratkan.



Untuk pengetahuan ibu-ibu yang masih mencari set baby yang selamat, Shaklee Baby merangkumi 3 produk dalam 1 set, antaranya Gentle Wash, Soothing Lotion dan Massage Oil. Kalau google sebenarnya banyak lagi produk baby yang dikeluarkan oleh Shaklee, tapi buat masa ini cuma 3 produk ni saja yang di jual di pasaran Malaysia.


1. Gentle Wash

Baby Shaklee Gentle Wash


- Mengandungi chamomile, lavender dan vera organik untuk mententeramkan, menenangkan dan melegakan kulit
- Diuji untuk sensitiviti
- Formula yang tidak pedihkan mata

2. Soothing Lotion

Baby Shaklee soothing lotion


- Losyen yang lembut ini mengandungi chamomile, lavender, minyak rosmeri, minyak vanilla, minyak bunga matahari, minyak biji jojoba dan shea butter organic
- Kelembapan optimum
- Menenangkan dan melegakan kulit
- Mengembalikan nutrient kulit

3. Massage Oil

Baby Shaklee Massage oil


- Minyak urut yang sangat lembut ini sememangnya sempurna untuk mengurut bayi anda pada bila-bila masa ataupun digunakan sebagai pelembap selepas mandian.

Bestkan kalau ada bau baby?... hihihi
Lepas ni, untuk ibu-ibu yang rasa was-was dengan produk baby yang dijual dipasaran, mungkin boleh cuba set Shaklee Baby ni. 


Shaklee labuan

Keistimewaan yang diberikan kepada pelanggan The Beauty Of You

✔️ Konsultasi secara PERCUMA
✔️ Penghantaran secara cash on delivery (cod) secara PERCUMA (Sekitar Labuan)
✔️ Kos pengeposan secara PERCUMA (Seluruh Malaysia)
✔️ Tips pengambilan vitamin yang BETUL
✔️ Jadual pemakanan vitamin diberikan
✔️ Pemantauan tahap kesihatan secara berkala


Berminat dengan semua di atas?
Hubungi saya, PENGEDAR SHAKLEE LABUAN untuk maklumat lanjut berkaitan produk yang dicari.