Sebagai salah satu bahan antioksida, isoflavon mampu mencegah reaksi oksida serta dapat meningkatkan tahap antioksida tubuh. Isoflavon juga mempunyai struktur yang menyerupai hormon estrogen, hal ini membuatkan isoflavon berpotensi sebagai antikanser [Klik SINI] yang disebabkan oleh hormon estrogen. Isoflavon mampu berinteraksi dengan hormon estrogen serta mengawalnya ketika estrogen berada pada paras yang rendah, akan tetapi akan cuba mempertahankan sistem tubuh ketika hormon tersebut berada dalam paras yang tinggi. Ini membuatkan pengambilan isoflavon ESP Shaklee amat membantu meningkatkan kesihatan.
Kacang soya merupakan salah satu sumber protein yang memiliki kadar isoflavon yang tinggi, terutama tempe. Tempe adalah produk soya yang mempunyai 3.5mg isoflavon bagi setiap 1 gm protein soya. Selain soya, isoflavon turut boleh didapati dari sayuran serta buah-buahan. Bagi memastikan semua mendapat manfaat isoflavon, Shaklee telah memperkenalkan soya dalam bentuk serbuk agar isoflavon ESP Shaklee membantu meningkatkan kesihatan.
Isoflavon dan kanser.
Kacang soya merupakan salah satu sumber protein yang memiliki kadar isoflavon yang tinggi, terutama tempe. Tempe adalah produk soya yang mempunyai 3.5mg isoflavon bagi setiap 1 gm protein soya. Selain soya, isoflavon turut boleh didapati dari sayuran serta buah-buahan. Bagi memastikan semua mendapat manfaat isoflavon, Shaklee telah memperkenalkan soya dalam bentuk serbuk agar isoflavon ESP Shaklee membantu meningkatkan kesihatan.
Isoflavon dan kanser.
Menjelang usia menopause, wanita sangat terdedah dengan kanser payudara. Ini berlaku kerana ketika usia ini kadar estrogen wanita yang sudah menopause akan menurun akibat tiada lagi aktiviti menstuasi. Satu kajian di Jepun [Klik SINI] mendapati kadar kematian wanita yang telah menopause akibat kanser payudara menurun dari 38% kepada 36% kerana pengambilan isoflavon soya sebanyak 17.3 mg setiap hari.
Corak pemakanan seharian juga memainkan peranan penting ke arah kesihatan. Jepun merupakan negara yang banyak menggunakan produk soya dalam diet seharian. Kajian yang dilakukan terhadap 43509 orang warga lelaki berumur 45-74 tahun [Klik SINI] , makanan berasaskan soya menurunkan risiko lelaki tempatan mengidap kanser prostat.
Isoflavon dan Osteoporosis.
Jika dibandingkan dengan lelaki, wanita lebih berisiko mengidap masalah reput tulang ataupun osteoporosis. Semakin menghampiri usia menopause, semakin tinggi risiko wanita mengalami masalah tersebut berikutan terhentinya aktiviti pada ovari seterusnya mengakibatkan beberapa hormon penting wanita menurun terutama estrogen. Penyerapan kalsium juga turut terganggu.
Pengambilan bahan makanan yang diperkaya dengan isoflavon turut melindungi tulang dari berlakunya osteoperosis. Isoflavon membekalkan nutrien kepada tulang seterusnya akan meningkatkan kepadatan tulang.
Isoflavon dan Masalah Pembelajaran Serta Lemah Memori.
Terdapat kajian tentang peningkatan aktiviti kognitif oleh wanita yang menopaus [klik SINI] yang mengambil soya kerana kandungan isoflavon yang membantu memperbaiki keupayaan memori.
Isoflavon dan Diabetes.
Pengidap diabetes jenis 2, selain kegagalan fungsi insulin mereka juga kehilangan fungsi pankreas β-cell mass. Genistein, sejenis isoflavon semulajadi yang terdapat dalam kacang soya berupaya membantu meningkatkan kesihatan pengidap diabetes. Pelbagai kajian telah dijalankan ke atas pesakit diabetes dengan genistein yang memiliki kesan anti diabetes. [klik SINI].
Isoflavon dan Penyakit Jantung.
Protein soya adalah makanan yang diperkaya dengan isoflavon phytoestrogen. Diet tinggi protein soya mengurangkan risiko penyakit jantung kronik termasuk penyakit jantung koronari.[Klik SINI]
Pembuluh darah yang tersumbat menyebabkan seseorang berpotensi mengalami masalah koronari jantung. Isoflavon berupaya mencegah berlakunya masalah ini dengan menghalang kolesterol dari melekat dipembuluh darah supaya tidak berlakunya aterosklerosis [Klik SINI] iaitu sejenis penyakit kronik vaskular yang progresif dimana plak akan berkumpul pada pembuluh darah. Isoflavon turut memberikan kesan positif kepada penderita obesiti dan diabetes.
Isoflavon dan Anti Penuaan.
Banyak produk kecantikkan telah menggunakan soya sebagai salah satu bahan dalam produk mereka. Antara produk kecantikkan yang menggunakan soya adalah seperti pelembap dan juga krim malam. Isoflavon dalam soya mampu menjadikan kulit lebih cantik, mengurangkan keradangan, mempertingkatkan penghasilan kolagen dan memperbaiki tona kulit tidak sekata.[Klik SINI]
Isoflavon dan Penyakit Kawasaki.
Penyakit kawasaki merupakan penyakit yang menyebabkan keradangan salur darah dikalangan kanak-kanak yang boleh menyebabkan masalah jantung. Penyakit kawasaki banyak menyerang kanak-kanak asia. Pengambilan isoflavon soya oleh ibu sepanjang tempoh hamil mengurangkan risiko anak yang dilahirkan untuk mengidap penyakit kawasaki.[klik SINI].
ESP Mix Soy Protein Isolate Powder With Vanilla Flavour Produk Shaklee Mengandungi Isoflavon Yang Membantu Meningkatkan Kesihatan.
Keistimewaan Yang Ditawarkan Kepada Pelanggan VitaFamilyShop.
✔️Konsultasi secara PERCUMA.
✔️Penghantaran secara Cash On Delivery (COD) secara PERCUMA [Sekitar Labuan]
✔️Kos pengeposan secara PERCUMA [Seluruh Malaysia]
✔️Tips pengambilan vitamin yang BETUL.
✔️Jadual pemakan vitamin diberikan.
✔️Pemantauan tahap kesihatan secara berkala.
Berminat Teruk Dengan ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder With Vanilla Flavour Shaklee?
Hubungi saya, PENGEDAR SHAKLEE LABUAN untuk maklumat lanjut berkaitan produk yang dicari.
** Semua maklumat tentang produk serta testimoni yang disiarkan bukanlah bertujuan untuk MENDIAGNOS, MERAWAT, MENYEMBUH DAN MENCEGAH sebarang penyakit. Anda dinasihatkan untuk merujuk pakar perubatan jika mengalami sebarang penyakit yang memerlukan anda mendiagnos, konsultasi serta rawatan susulan sebelum mengambil vitamin**
Comments
Post a Comment